CristaloTERAPIE

       Aceasta postare o sa contina cateva cuvinte despre cristale si cristaloterapie. Aceste informatii sunt schematizate dupa cateva carti din domeniu pe care recomand (informatiile de aici sunt schitate deci nu sunt complete) si scriu despre acest subiect pentru ca eu unul consider ca interdependenta dintre elementele din care este alcatuit intreg mediul inconjurator, incepand cu nivelul microscopic pana la cel macroscopic se aplica pe orice directie inclusiv intre "creatiile" organice si cele anorganice. Sa nu uitam ca tot universul este creeat dupa un anumit tipar, avand un singur Creator(indiferent sau independent de religia pe care o impartaseste fiecare), si avand in vedere ca la inceput totul a inceput de la marele haos se presupune ca acesta tinde spre echilibru, deci perfectiune. Cristalul, in modul lui stabil, atinge perfectiunea, astfel incat cu cat este mai curat, nealterat, stabil si "stralucitor" este considerat "pretios" si deci perfect. De aceea se considera ca pietrele pretioase si semipretioase atrag si degaja perfectiunea.
Prin cristal se înţelege un corp omogen, anizotrop, aranjat într-o structură tridimensională în diferite sisteme cu repetări periodice de simetrie numit sistem de cristalizare(wikipedia).
Dispunerea atomilor ce alcatuiesc cristalul determina forma exterioara a acestuia, proprietatile optice, fizice si energetice.
Inca din cele mai vechi timpuri pietrele pretioase si cele semipretioase au fost folosite in vindecarea anumitor boli. Astfel a luat nastere cristaloterapia.Poate ati observat ca atunci cand priviti o piatra pretioasa sau semipretioasa simtiti o anumita forta launtrica de atractie. In acest mod ea isi face efectul asupra dvs (Ex: preferati un anumit tip de bijuteriecu piatra, cu o anumita forma a pietrei dar nu in ultimul rand o anumita culoare a pietrei). Ea are o anumita vibratie energetica care interfereaza cu campul dvs. energetic moment in care fara sa va dati seama ea va poate regla anumite deficiente din acest camp.
Campul nostru energetic
"este reflectat cu fidelitate de starea noastra de sanatate, de buna dispozitie, de capacitatea de a ne rezolva problemele si de a ne asuma sarcini si, in general, de calitatea vietii noastre" ( Maestrul Ujlaky Gy. Tibor-"Treptele initiatice din Tibet"). Corpul nostru energetic interactioneaza cu universul inconjurator prin niste canale energetice numite chakre, cuvant cu origine in vechea sanscrita, care inseamna cerc, roata, miscare circulara, astfel miscarea liniilor energetice caracteristice fiecarei chakre au o forma turbionara, de vartej. "Prin miscarea turbionara chakrele ne asigura acele energii cu vibratii inalte, care ne sunt atat de necesare pentru a ramane in viata si ne faciliteaza intrarea in contact cu diferitele aspecte ale lumii inconjuratoare"( Maestrul Ujlaky Gy. Tibor-"Treptele initiatice din Tibet").
Chakrele sunt pozitionate si reprezentate in culori dupa cum urmeaza:
 • chakra de baza pozitionata la baza coloanei si reprezentata de culoarea rosie;
 • chakra sacrala pozitionata la doua degete sub buric si reprezentata de culoarea portocalie;
 • chakra plexului solar pozitionata la patru degete deasupra buricului si reprezentata de culoarea galbena;
 • chakra inimii pozitionata in mijlocul toracelui, in dreptul inimii si reprezentata de culoarea verde;
 • chakra gatului pozitionata la baza gatului si reprezentata de culoarea albastru;
 • chakra celui de-al treilea ochi pozitionata la nivelul fruntii si reprezentata de culoarea violet;
 • chakra coroanei pozitionata in crestetul capului si reprezentata de culoarea alba.
Sanatatea fizica este intens reflectata de sanatatea energetica, sanatate care este data de lipsa blocajelor din corpul nostru energetic. Blocajele sunt de obicei datorate incetinirii fluxului energetic ce trece prin chakre.
Primul pas in utilizarea cristalelor in terapie este mobilizarea fluxurilor energetice. Aceasta se face utilizand una din numeroasele tehnici de meditatie, combinata cu actiunea in speta a mineralelor (cristalelor)
Al doilea pas dupa mobilizarea fluxurilor energetice, este  redirectionarea in mod eficient asupra blocajelor din corpul energetic. Aceasta necesita un bun control asupra propriului tau corp fizic si mental precum si o dezintoxicare de orice natura a corpului fizic.
Si ultimul pas dar cel mai important este mentinerea starii de bine prin exercitii periodice utilizand toate tehnicile dobandite.
Dupa cum spuneam , impreuna (dar nu numai) cu tehnicile de meditatie se pot  utiliza in tratarea unor anumite afectiuni se utilizeaza minerale (cristale).
 Mineralele se pot clasifica dupa cateva criterii, cum ar fi:
 • Culoare care este determinata de capacitatea mineralelor da a absorbi in totalitate sau partial radiatiile spectrului vizibil. In functie de acest lucru mineralele pot fi idiocromatice ( au culoare proprie datorata prezentei in compozitia mineralului a unor elemente colorate numite cromofori) sau alocromatice (au culoarea data de impuritatile ce le contin)
 • Urma care este determinata prin frecarea mineralului pe o bucata de portelan poros. La majoritatea mineralelor idiocromatice urma este de aceeasi culoare cu mineralul, la mineralele incolore urma este alba iar la unele minerale culorile urmei pot diferi fata de culoarea mineralului.
 • Luciul este trasatura calitativa data de capacitatea mineralului de a reflecta lumina ce cade pe suprafata acestiua. Putem intalni: 
luciu metalic: aur, argint, pirita etc
luciu nemetalic
           - adamantin (scanteietor): diamant, zircon etc
           - sticlos (vitros, seamana cu cel al sticlei) : cuart, topaz, corindon  etc
           - matasos (satinat): gipsul fibros etc
           - gras ( rasinos) : calcedonie , cuart etc 
           - sidefat( perlat, irizat):  gips, mica etc
           - mat : caolinit etc
luciu semimetalic: hematit etc
 • Transparenta si opacitate functie de modul de refractie al lumini in interiorul mineralului
 • Duritatea este indicele de rezistenta la actiunea de distrugere a mineralului. Dintre doua minerale cel care zgarie pe celalalt este mai dur. In prezent, pentru clasificarea duritatii mineralelor se foloseste scara Mohs, unde mineralele sunt ordonate in sensul cresterii duritatii. Aceasta scara nu este o scara cantitativa ci calitativa deoarece diferenta dintre clasele de duritate difera foarte mult( stim ca un material este mai dur ca celalalt dar nu stim cu cat, de ex duritatea specifica a diamantului este mai mare de 4 ori ca cea a corindonului si de 16 ori fata de a cuartului) de aceea aceasta scara are caracter relativ:
                           - talc: 1
                           - gips: 2
                           - calcit: 3
                           - fluorina: 4
                           - apatit: 5
                           - orthoclase: 6
                           - cuart: 7
                           - topaz: 8
                           - corindon: 9
                           - diamant: 10
 • Spartura reda forma suprafetei rezultat in urma lovirii si spargerii unui mineral si poate fi: aschioasa (cremene, jadeit etc), lamelara ( gips, calcit etc), fibroasa (gips,  aragonit etc), radiara (marcasit etc), concoidala (cuart opal, silex etc), pamantoasa (caolin, creta) etc
 • Clivajul este proprietatea fizica (intalnita numai la cristale) de a se desface, diviza sau segmenta dupa suprafete mai mult sau mai putin plane, atunci cand sunt solicitate prin apasare, tractiune sau lovire dupa o directie care este perpendiculara pe directia de coeziune minima a cristalului. Acesta poate fi : perfect, foarte bun, bun slab si imperfect.
MINERALELE SI ZODIILE

      Pe langa aspectul lor deosebit, gemele au fost utilizate inca din preistorie ca obiecte de cult. Mai tarziu astrologii le-au asociat anumitor semne zodiacale. 
      Tratamentul cu geme se face prin aplicarea lor, singure sau in diverse combinatii, pe locurile dureroase ori in centrii nervosi sau energetici importanti ( chakre).

semn
egipteni si greci
bizantini
evrei
astrologi medievali
astrologi modreni
BERBEC
21.03-20.04
ametist
granat
safir
safir
diamant
granat
TAUR
21.04-20.05
obsidian
ametist
calcedonie
smarald crisopraz
ametist
GEMENI
21.05-21.06
heliotrop
jasp
smarald
perla
agat
acvamarin
RAC
22.06-22.07
calcedonie
diamant
onix
rubin
carneol
diamant
LEU
23.07-23.08
smarald
granat
smarald
olivina
carneol
onix
sardonix
smarald
FECIOARA
24.08-23.09
sardonix
perla
crisolit
crisolit
perla
BALANTA
24.09-23.10
carneol
rubin
acvamarin
acvamarin
opal
rubin
SCORPION
24.10-22.11
crisolit
crisopraz
crisolit
beril
topaz
topaz
ochi-de-tigru
crisolit
SAGETATOR
23.11-21.12
beril
safir
rubin
zircon
turcoaza
safir
CAPRICORN
22.12-19.01
topaz
opal
granat
granat
cuart roz
opal
safir
VARSATOR
20.01-19.02
acvamarin
crisopraz
topaz
safir
ametist
ametist
onix
topaz
PESTI
20.02-20.03
hiacit
turcoaza
jasp
turmalina
jasp
turcoazaMINERALE VINDECATOARE

Mineralele, intr-o clasificare generala se impart in mai multe categorii:
 1. elemente native
 2. sulfuri
 3. oxizi
 4. halogenuri
 5. carbonati
 6. sulfati
 7. fosfati
 8. silicati
Elemente native
In aceasta categorie sunt incluse si cele 7 metale planetare: aur, argint, cupru, staniu, fier, plumb si mercur. Utilizarea elementelor native in obtinerea efectului terapeutic este identica cu al celorlalte minerale din alcatuirea scoartei terestre incepand cu purtarea lor sub forma de bratari, coliere, pandantive sau ca simple talismane. Evident ca plumbul dar mai ales mercurul necesita un altfel de tratament deoarece sunt toxice in stare libera si deaceea mai ales mercurul trebuie tinut in recipient etans si transparent in cazul in care este folosit in meditatii.
In cazul folosirii in meditatii a mineralelor, ceea ce este un mijloc de autovindecare a afectiunilor care ne supara, metalele se pun pe un suport din acelas tip de material sau o mostra cat mai apropiata de starea naturala si de puritate cat mai mare.
Metalele planatare mai sunt utilizate si in tratamentele homeopatice

Aur (Au)

Aurul confera fluenta energetica a axului energetic central. Aduce echilibru, impletind, din stralucirea exterioara, miezul luminii launtrice. 
Aurul influenteaza chakra plexului solar. Este un simbol al puterii, al bogatiei si al succesului.Previne bolile cauzate de deficitul, energetic yang, vitalizeaza, energizeaza, indeamna la actiune. Stimuleaza sistemul imunitar, dinamizeaza activitatea sexuala masculina. Actiunea aurului este de fapt armonizatoare, drept pentru care este folositor in cazul ulcerului gastric, bufeuri, stari de iritabilitate, incordare si chiar febra dar si un bun protector impotriva infectiilor. Deasemenea regleaza activitatea psihica, nervoasa, endocrina si a timusului (imunitate). Imprima deasemenea verticalitate stabila deci este benefic sistemului osos si articulatiilor.
Aurul are efect protector fata de energiile negative, astrale, eterice sau fizice.
In vederea tratamentului, aurul se descarca in apa calduta si se incarca pentru scurt timp la soare.

Argint (Ag)

Argintul face sufletul receptiv, deschis si incapator, sensibil si capabil sa raspunda si sa se modeleze la orice vibratie. Simbolizeaza iubirea neconditionata.
Datorita rezonantei cu energiile lunare si cu apa, atrage iubirea si este util in problemele tractului urogenital: tulburari de dinamica sexuala, boli sexuale, tulburari de menstruatie sau de sarcina, afectiuni ale vezicii urinare; deasemenea este util si in cazul afectiunilor gastrice, faciliteaza reglarea tensiunii arteriale.
Amplifica fantezia, creativitatea, inspiratia artistica, favorizeaza exprimarea clara si convingatoare; faciliteaza perceperea empatica a realitatii, visele premonitorii sau inspiratoare (plasat sub perna in timpul somnului).
Argintul purifica inconstientul facilitand astfel accesul la informatiile acestuia, echilibraza gandurile si starile emotionale fiind un bun insotitor in meditatii. Efectele tamaduitoare ale argintului se intensifica atunci cand este asociat cu o piatra tamaduitoare cu acelas efect.
Argintul influenteaza chakra de baza. 
In vederea tratamentului, argintul se descarca in apa calduta si se incarca pentru scurt timp la soare.

Cupru (Cu)
Ajutat de cupru individul se destinde si se lasa in voia momentului, manifestandu-se liber, fara a-si mai reprima pornirile interioare. Isi da drumul, liber in bucuria momentului, traind fericirea si confortul, binele si bunastarea si savurand fiecare picatura de viata. Metal venusian cuprul poarta amprenta erotismului pasional ce impartaseste savoarea daruirii in nedefinirea infinitului, destramand fluctuatiile mintii. In multe traditii, cuprul in asociere cu smaralde, atrage dragostea si aduce armonie la toate nivelurile. Este considerat deasemenea un element tamaduitor cu rol profilactic, folosit in afectiuni articulare, relaxant asupra musculaturii striate, util si pentru crampele musculare dar si in tratarea sciaticii. Mai este utilizat si in tratarea bolilor infectioase. Aduce noroc si bani.

Staniu (Sn)


Individul simbolizat de acest metal are maleabilitarea drept principala caracteristica. Nu are nimic cu nimeni in mod deosebit, nici nu se orienteaza catre unii in mod excesiv si nici nu-i respinge pe altii. El vrea sa ramana cu ale lui, sa-i fie bine si lui si celorlalti.
Staniul insufla libertatea de a aboli impunerile rigide, limitarea, constrangerea ori neputinta, de a cerceta si experimenta.
Orice noua idee benefica este adoptata cu intreaga fiinta, este sustinuta spre a fi  asimilata, extragand tot miezul binefacator si, in final, este indepartata spre a face loc alteia, s.a.m.d.
Staniul este utilizat in tehnici divinatorii  (prin studierea formei pe care o ia dupa ce este aruncat in apa rece in stare topita), pentru a realiza amulete aducatoare de bani si noroc.

Plumb (Pb)

Folosit in tehnicile divinatorii la fel ca si staniul. Are efect protector utilizat in magia defensiva. Plasat aproape de intrarea in casa impiedica patrunderea energiilor negative insa e toxic pentru organism daca e inghitit (se stie ca este utilizat in costume sau buncare impotriva radiatiilor nocive).Fier (Fe)


Fierul rezoneaza cu planeta Marte. Protejeaza de atacurile subtile, fata de manipulare psihica si emotionala
Amplifica rezonanta cu universul fizic si material, aduce stabilitate, dirijaza atentia asupra problemelor concrete, practice. Poate fi utilizat pentru recuperarea bunurilor furate.

Mercur (Hg)


Lichid la temperatura obisnuita se solidifica la -39oC. Mercurul este toxic(inghitit , inhalat dar chiar si daca atinge pielea). Se poate folosi doar daca se afla in recipiente speciale, pentru amplificarea rezonantei cu aspecte benefice ale energiei mercuriene. A fost folosit, deasemenea, pentru explorarea realitatii subtile, pentru a capata niste raspunsuri la diverse intrebari, pentru cercetarea viitorului si pentru protectie. se zice ca aduce noroc la jocurile de noroc. Utilizarea lui nu este recomandata.

Diamant (C)


Spiritualizant, diamantul ridica nivelul de vibratie al aurei si al intregii structuri eterice, mental-emotionale si spirituale, eleveaza constiinta, favorizeaza atingerea unor stari inalte (faciliteaza meditatia).
 Elimina infertilitatea, regleaza functia sexuala (erotismul), contribuie la intarirea sistemului imunitar, este benefic maxilarelor, esofagului. Deasemenea este recomandat si pentru tratarea articulatiilor, avand un efect benefic si asupra creierului  si a intregului sistem nervos ( mai ales in cazul parezelor).

Sulfuri

Pirita (FeS2)


Tenta aurie a piritei o face sa semene oarecum cu aurul, de aceea era folosita la inselarea celor nestiutori de acolo denumirea de "aurul prostilor". Se considera ca atrage noroc, bani, bogatie.
Ca si efecte tamaduitoare, pirita purifica sangele si tractul respirator superior, favorizeaza digestia mai ales in zona intestinului subtire, este benefica in cazul suprasolicitarilor nervoase si psihice care duc la epuizare si la fel ca si marcasita are un bun efect antiinfectios.

Marcasita (FeS2)

Marcasita are cam aceleasi proprietati benefice ca si pirita cu deosebirea ca are un efect mult mai puternic in tratarea infectiilor de tot tipul. Inlatura vibratiile joase.

Blenda (Sfalerit) (ZnS)-Marmatit


Este un mineral mai puţin utilizat în cristaloterapie. In orice caz, utilizarea este benefică pentru psihicul subiectului, lucrând la creşterea încrederii în sine, fapt ce duce la predispoziţia redusă la îmbolnăvire ( în plan fizic).

Oxizi

Hematit (Fe2O3)

Cuarţ cu hematit lamelar
      Utilizarea hematitului in cristaloterapie se face in cazul persoanelor care se amagesc cu iluzia ca valoarea lor le da dreptul  de a trece neindurator peste orice pentru a obtine ce doresc (au o incredere excesiva in sine)  fapt ce duce la greseli uneori regretabile. Hematitul face ca omul afectat de astfel de situatii sa revina stapan pe gandurile sale, sa aiba claritate in gandire sa se focalizeze cu precadere asupra problemelor curente favorizand deci succesul pe plan profesional.
      Hematitul este recomandat pentru inflamatii, dureri de cap, afectiuni hepatice, hemoroizi, anemie, oprirea hemoragiilor si favorizeaza vindecarea ranilor.

Magnetit (Fe3O4)

Apare compact, în mase granulare, lamelar, sub formă de globule rotunjite, formând nisip magnetic.
       Folosit în scop terapeutic, magnetitul aduce hotărâre şi iniţiativă, dinamism şi vitalitate pe toate nivelurile. Conferă fermitate acţiunilor, ideilor şi sentimentelor, curajul de a pătrunde pe teritoriile neexplorate, misterioase, atât ale universului fizic cât şi ale celui subtil. Insuflă dârzenie firilor slabe. Asemănător, ca efect subtil, hematitului, are o actiune mai cuprinzătoare, datorită prezenţei fierului în ambele valenţe (+2 şi +3)
     Magnetitul insuflă de asemenea magnetism (aduce prietenie şi iubire atât în general cât şi faţă de sexul opus - este indicat mai ales femeilor). Mai poate fi folosit şi pentru amplificarea virilităţii şi eliminarea disfuncţiilor sexuale masculine. În cuplu sporeste seducţia reciprocă, înlătură inhibiţiile şi reţinerile. Asigură fidelitatea în cuplu - cel plecat departe se va întoarce. Aduce noroc, bani, succes în afaceri. Protejează de vibraţiile joase, absorbindu-le şi astfel, le extrage din corp. O metodă cu efect general este de a lua în mână un magnet scuturând cu tărie cristalul şi vizualizând cum toate reziduurile sunt absorbite, apoi este îngropat în pământ pentru cel puţin o săptămână pentru a se curăţa de aceste reziduri.
Este util la reumatism, afecţiuni articulare în general, dureri lombare, dureri dorsale, cervicale intervenind şi un efect decontracturant, acţionează asupra scheletului, vertebrelor şi bolilor dermatologice, în vindecarea rănilor şi tumorilor. Întăreşte şi ascute privirea, deschide şi rafinează conştiinţa, vitalizează şi reglează pulsul, tonifică inima. Aplicat pe creştet reglează dinamica lichidului cefalorahidian având influenţe şi asupra glandelor endocrine inclusiv pancreas. Facilitează o naştere uşoară şi fără probleme.


Cuprit (Cu2O) 
  Agat (SiO2)
  Raspandit in intreaga lume, avand culori variate, transparent sau alb-laptos, de multe ori il gasesti colorat artificial (culori stridente dar uneori si apropiate de natural), este de regula stratificat, si uneori contine si cristale mici in formatiuni ce contin geode.
  Agatele ajuta la centrarea energiilor in planul fizic si amplifica starea de echilibru emotional, fizic si intelectual; stabilizeaza aura prin eliminarea si transformarea energiilor negative. Daca este plasat pe piept, deasupra inimii (pandantiv), vindeca tulburarile emotionale care blocheaza acceptarea iubirii. Daca este plasat pe abdomen sau folosit ca elixir, stimuleaza procesul digestiv si amelioreaza gastrita. Vindeca ochii, stomacul si uterul.
  Agatul roz amplifica iubirea dintre parinti si copii, pentru efecte optime se poarta deasupra inimii. Agatul verde stimuleaza flexibilitatea mentala si emotionala.
  Amazonit (KAlSi3O9)

  Face parte din grupa feldspatilor.


  Are un foarte puternic rol de filtrare. Absoarbe microundele, deci radiatiile telefoanelor mobile si protejeaza impotriva poluarii electromagnetice. Amazonitul vindeca chakra inimii si a gatului imbunatatind comunicarea. Este benefic in osteoporoza, afectiuni ale dintilor, lipsa de calciu, echilibrand toate deficitele metabolice care genereaza aceste probleme.

  in lucru!!!!

  Bibliografie:

  "Totul despre cristale" : Judy Hall, vol. I, vol. II, Editura Adevar Divin, Brasov, 2013

  "Fundamentele medicinei naturale - Cristaloterapia psihocauzala": Dr. Dorin Dragos, Editura Deceneu, 2010.

  "Cristaloterapia" : Dan Seracu, Editura Aldo Press

  "Treptele initiatice din Tibet": Maestrul Ujlaky Gy. Tibor

  Wikipedia

  Niciun comentariu:

  Trimiteți un comentariu