COLECTIE MINERALE

COLECTIE ROCI SI MINERALE

EXPONATELE NU SUNT DE VANZARE!!!!

 Iata o parte din inca micuta mea colectie. Principalul aspect ca majoritatea exponatelor sunt gasite de mine pe drumuri sau carari de munte dar si in albiile raurilor pe care le colind, ceea ce ii imprima o importatna valoare sentimentala.
Cu timpul sper sa creasca in numar de exponate si valoare si daca va fi posibil cu putin ajutor mi-as dori sa o expun publicului. Sunt mahnit ca o parte din cele mai frumoase exponate descoperite la noi in tara le gasesti pe net in colectiile multor straini, si stai sa te gandesti de ce noi nu putem sa ne tinem valorile in tara...













1. Varitate jad. (GĂSIT DE MINE)
Jadul este o piatra semipretioasa compusa din silicat natural de aluminiu, calciu şi magneziu, cu formula chimica de forma:(Na(Al,Fe3+)[Si2O6] ) de culoare alb-verzuie pana la verde inchis, cu luciu sticlos, folosita la confectionarea unor obiecte de arta. Se foloseste si in confectionarea bijuteriilor. Duritate:6.1-7  Mohs; Culoare: mai multe culori culoarea pentru "jadul imperial" este verde smarald; Luciu sticlos, sidefat.









2.Grafit  (GĂSIT DE MINE)
      Grafitul este un mineral raspandit in natura. Face parte din grupa nemetalelor. Grafitulare are ca si diamantul formula chimica carbon pur cu forma de cristalizare hexagonala. Duritate: 1- 2 Mohs, luciu metalic sau mat.
    

  -sectiune in filon de grafit: vizibile microcristale de cuart si pirita:




3. Fluorina  (GĂSIT DE MINE)

     Fluorina face parte din familia fluoridelor cu formula chimica CaF2. Culoare: culori variate dar mai frecvente sunt nuantele de verde si violet. Cea de culoare verde pronuntat poate avea urme de uraniu. Duritate 4 Mohs, Luciul sticlos.




4.Cuart cu depunere de calcita (Ocna de Fier).Cuartul  are formula chimica SiO2, cristalizeaza trigonal, iar culoarea este variabila, insa cea mai raspandita este varietatea transparenta, urmata de cuartul laptos ametist si cuartul fumuriu. Luciul este vitros, urma laba si duritatea 7 Mohs. Calcita face parte din clasa carbonatilor cu formula chimica CaCO3; se depune din stare dizolvata in apa.


5.Calcedonia (GĂSIT DE MINE)

Calcedonia este o varietate de cuart SiO2 , fibroasa si aschoasa si apare sub forma de cruste rotunjite, scoarte sau stalactite in roci vulcanice si sedimentare.
(Valea Muresului)





6.Granati  (GĂSIT DE MINE)

Granat andradit (Ocna de Fier). Granatul face parte din familia silicatilor cu formula chimica A3B2(SiO4)3, unde A cu valenta 2+ poate fi Mg, Fe, Ca, Mn iar B cu valenta 3+ poate fi Al, Fe, Cr, Ti, Zr, V . Luciu vitros, urma alba si duritate 6,5-7 Mohs.














Rhodolit (Pirop) - Romania. Considerata piatra semipretioasa, piropul prelucrata adesea prin taiere in Boemia secolului XVI, utilizata in bijuterii dar si utilizata, atunci, contra vrajilor. Se gaseste in roci magmatice si metamorfice, aluviuni si pegmatite.  (GĂSIT DE MINE)










7. Jasp.  (GĂSIT DE MINE)

Este un SiO2 (varietate de cuart) este cel mai raspandit mineral in natura, avand toate nuantele de culori. Este inrudit cu calcedonia deseori aparand in concrescente. Luciu este vitros, gras, mat iar duritatea 6,5-7 Mohs.
-jasp agatizat:






-jasp comun








8.Gresie  (GĂSIT DE MINE)

Este o roca sedimentara rezultată din granule de nisip cimentate. Ea poate fi friabilă sau bine consolidată



9.Granit(GĂSIT DE MINE)

Ia nastere din magmele acide bogate in silicati. Racirea este lenta si are loc sub scoarta terestra; face parte din categoria rocilor vulcanice intruzive.




10.Petersit Are formula chimica (Y,Ce,Nd,Ca)Cu6(PO4)3(OH)6•3(H2O) si duritate de 3-4 Mohs.


11.Onix(GĂSIT DE MINE)

Onixul este varianta colorata in alb-negru a calcedoniei. Face parte tot din grupa silicatilor (SiO2)
Duritatea este de 7 iar urma alba.
Utilizat in bijuterii.


12.Serpentin / Lizardit. Grupul serpentinelor contine o larga varietate de roci (Fe,Mg)3Si2O5(OH)4 de diferite culori si nuante de la verde pana la culoarea neagra. Dintre serpentine cele mai raspandite sunt andigorit, crisolit si lizardit. Serpentinul ia nastere prin alterarea rocilor ultramafice, sarace in siliciu, in urma proceselor hidrotermale. Duritatea 2,5-4 confera acestuia usurinta in prelucrare, fiind o roca des utilizata in decoratiuni.
           In cadrul antigoritilor se mai afla si o varietate de serpentin de duritate mai ridicata 5-5.5 Mohs denumita Bowenit, nume pe care il are de la localitatea Bowen unde a fost descoperit prima data. O varietate foarte frumoasa care mai poarta denumirea de "noul jad". La slefuirea acesteia se observa formatiuni de benzi care se aseamana cu niste nori.

Bowenite:


Serpentin:




13. Silex  (GĂSIT DE MINE)

 Face parte din grupa silicatilor (SiO2). Silexul este printre cele mai raspandite roci de pe glob, fiind utilizata inca din vremurile preistorice. Datorita duritatii si a faptului ce se sparge in aschii taioase era utilizata pentru diferite obiecte de vanatoare si lupta, gen varfuri de sageti, sulite si cutite. Alabastrul







14.Zoisit  (GĂSIT DE MINE)





15. Alabastru (Egipt) (GĂSIT DE MINE)

Alabastrul de imparte in doua categorii gips (CaSO4. 2H2O) si calcite (CaCO3). Alabastrul era utilizat in Egiptul antic in mod preponderant in constructiile si edificiile caracteristice perioadei. Nu este o roca dura, avand 1.5-2 duritate pe scara Mohs, fiind deci usor de prelucrat.







 16. Lapis lazuli.

O mixture de minerale, (Na,Ca)7-8(Al,Si)12(O,S)24/(SO4), Cl2, (OH)2/, lazuritul, se utilizeaza de mai bine de 7000 de ani in confectionarea de obiecte decorative, amulete, sigilii. In piramidele egiptene au fost descoperite mici obiecte confectionate din lazurit.
Era  utilizat deasemenea in obtinerea pigmentului ultramarin prin amestecul dintre lazurit pisat, ceara si ulei.
Are in continut, in principal, sodalit(albastru), pirita(galben auriu) si  calcit(alb).



Camp vizual 2,2 mm






 17.Malachit. Are formula chimica Cu2(CO3)(OH)2, apare sub forma de ciorchini si benzi, rezultat in urma oxidarii cuprului si este utilizat inca din antichitate  la confectionarea de obiecte decorative, bijuterii si altele. Are o duritate destul de mica, 3.5-4.5 asa ca este usor de prelucrat insa se poate rupe usor.






 18. Eudyalit Face parte din grupa silicatilor cu un continut ridicat de elemente rare avand formula chimica Na4(Ca,Ce)2,(Fe+2,Mn,Y)Zr, Si8O22(OH,Cl)2 si provine din Rusia (peninsula Kola) fiind prezenta in pegmatite agpaitice. Este o roca deosebita destul de rara.  



 19.Serafinitul este un clorit , o varietate de clinoclor cu formula generala (Mg5Al)(AlSi3)O10(OH)a carui denumire vine de la dispunerea benzilor mineralului sub forma de "aripi de inger". Este deasemenea originar din Rusia.



20.Aragonit. Este un carbonat de calciu , Ca CO3 si se gaseste sub diferite nuante de culori. Este rezultatul descompunerii cochiliilor si coralilor. Are diferite forme de formare de la forme aciculare pana la forme stalactitice atunci cand este dizolvat in apa si depus in timp.


Aragonit de Pakistan


21.Cuart cu depunere de calcedonia:  (GĂSIT DE MINE)




22.Marmatit(Kosovo): Este o varietate de blenda (sfalerit) cu formula chimica ZnS. Aceasta varietate are un luciu adamantin si este opaca datorita continutului ridicat de fier. poate fi usor confundata cu galena, casiteritul si
spessartinul.











23.Pirita. Denumirea vine din Greaca pyr - foc , pentru ca scoate scantei cand este lovita. Este o sulfura de fier (FeS2). Duritate 6-6.5 si este friabila. Are luciu metalic si culoare galben -aurie. Deseori este confundata cu aurul datorita culorii si de aceea se mai numeste si "aurul prostilor".




O frumusete deosebita sunt cuburile de pirita maclate:

Macla de cuart si macla de pirita:


Macla de pirita:


Macla pirita-pirita si macla pirita-cuart:


24.Olivina.(peridot)  (GĂSIT DE MINE)

       Face parte din grupa silicatilor, cu formula chimica(Mg,Fe)2SiO4. Olivina cristalizeaza in mod ortorombic cu duritate 6.5-7, si de culoare galben bruna si de la verde pana la negru in functie de cantitatea de fier sau magneziu din compozitie. Se gasesc in rocile magmatice bazice: gabro, peridotit sau bazalt.
Bazalt cu cristale de olivina (valea Muresului)













26.Agat. Agatul este o varietate microcristalina de cuart, SiO2. Este deosebit prin dispunerea in benzi de diferite culori datorita cristalizarii ritmice. Exista o multitudine de forme si culori (date de diferitele minerale din compozitia lor) care de care mai complexe si deosebite in felul lor. Utilizate decoratiuni sunt adevarate opere de arta ale naturii. Si in Romania se gasesc o gama larga de forme si culori. Iau nastere in curgerile vulcanice deseori se pot forma geode.

-"thunder egg"





-agat "big bang"  (GĂSIT DE MINE)


agat pana( plume agate)"peisaj"



-agat in riolit




-agat carneol  (GĂSIT DE MINE)






-agat galben (GĂSIT DE MINE)





Pandantiv agat carneolic (vezi PRODUSE ) (GĂSIT DE MINE)



 - agat ochi  (GĂSIT DE MINE)






26.Septaria (Romania). Sunt concretiuni care contin o combinatie de mai multe minerale precum si un mixt de roci si fosile; poate sa contina calcit, jasp, silex, goetit, hematit, dolomita, siderit, pirita si multe altele. Depinde foarte mult de locul unde se formeaza acestea. Sunt de o frumusete rara.



27.Disten (kyanit) (Romania). (GĂSIT DE MINE)

       Distenul este un silicat de aluminiu, Al2SiO5 , iar cristalele mai deosebite sunt considerate pietre pretioase. Denumirea de disten este din limba greaca di - doi, stenos - rezistent,  adica are doua duritati. Cristalele sunt in forma de cristale alungite avand o duritate de 7.5 trasversal si 4 in directia cristalului. Culorile variaza de la alb, albastru si verde albastrui. Albastru este datorat impuritatilor de titan (Ti). Kyanitul se formeaza la temperaturi ce nu depasesc 500 grade dar la presiuni de pana la 20 kbar. Se poate gasi in pegmatite, roci metamorfice si aluviuni.







28.Ametist (Brazilia)



29. Opal cu dendrite  (GĂSIT DE MINE)




30.Rutil- macla  (GĂSIT DE MINE)

Este oxidul de titan (TiO2). Sistemul de cristalizare este teragonal. Proprietăţi fizice: duritate 6-6.5, greutate specifica ~ 4.3, casant, clivaj perfect, de regula este opac sau translucid cu luciu metalic, foarte rar transparent cu luciu adamantin, urma bruna, insolubil in acizi. Are nuanta rosiatica, de acolo si numele. Conditiile de formare,: hidrotermal in filoane alpine; in pegmatite; in roci sedimentare formeaza concentratii indeosebi in aluviuni; in sisturi cristaline. Este o sursa majora de extragere a titanului.








31. Ilmenit  Semenic (GĂSIT DE MINE)



32. Calcită  si dolomita ( Metaliferi )(GĂSIT DE MINE) :


33.Calcedonia cu rutil  (GĂSIT DE MINE)








34.Staurolit (Mtii. Semenic) (GĂSIT DE MINE)



35. Calcedonia stalactitică (Mţii. Metaliferi) (GĂSIT DE MINE) :









36. Calcedonia pseudomorfă după andradit (GĂSIT DE MINE)





37. Agate (Metaliferi) (GĂSITE DE MINE)





























38. Turmalină în cuarţ (Semenic) (GĂSITE DE MINE)





39. Cromit bipiramidal(Haţeg) (GĂSIT DE MINE)





40. SILICIFIERI IN AMPRENTE DE LEMN (Metaliferi) (GĂSIT DE MINE)















41. Fluorit (Metaliferi) (GĂSIT DE MINE)




42. Magnetit (Ocna de fier)(GĂSIT DE MINE)




43. Beril alterat (Semenic) (GĂSIT DE MINE)









44. Cuarţ(MM)




45.Baritină (MM)


46 Cuart cu hematit lamelar(Ocna de Fier)



47. Calcită (dog tooth) (Ocna de Fier)


46. Cuarţ (GĂSIT DE MINE)











47. Jasp cu insertie de calcedonia di includere de coral (Poiana Rusca) (GĂSIT DE MINE)



48. Goethite (Sasca Montana) (GĂSIT DE MINE)


49. Crisocola (Sasca Montana(GĂSIT DE MINE)



50. Moldavit (Cehia)



51.Bismut

52. Opal nobil



53. Vanadinit pe baritina (Maroc)



54. Augit - macla  (Metaliferi)











Va urma!!!!!:))



In lucru!!!!


26 de comentarii:

  1. foarte frumos,astept sa vad ce mai gasesti

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte frumos.felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  3. cristinalacramioaranan10 ianuarie, 2012

    Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim si abia steptam sa ne revedem si La Multi Ani

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Multumesc,dar inca nu sunt toate afisate :), dar urmeaza.

      Ștergere
  6. Buna--Aveti o colectie minunata ,va felicit..Eu sunt incepator in colectie ,dar practic,tot incepator vindecarea cu cristale (Cristaloterapie)....Dac aveti ceva mai multe poate facem schimb,intre noi,sau poate donati daca aveti mai multe pentru cauze mai caritabile(vindecare)---bulgorj@yahoo.com----Va multumesc,,,Creatorul Divin sa va dea sanatate si tot binele din lume...

    RăspundețiȘtergere
  7. buna ziua,am si eu o fotografie cu o piatra,am gasit-o in muntii Semenic, si nu imi pot da seama ce este exact,va pot trimite poza prin email si sa-mi spuneti?

    RăspundețiȘtergere
  8. Este o colectie superba si unele piese ar putea da " idei " celor dornici sa si le insuseasca . Aveti grija de securitatea lor si felicitari pentru explicatiile date pe intelesul si celor care se pricep mai putin la acest domeniu dar care doresc sa invete cat mai mult . Am si eu cateva dar nu ma pot lauda ca fac o colectie sau ca am aceasta pasiune. In schimb ii admiri pe cei care o fac . Felicitati si spor la treaba .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfaturi! :) sunt la loc sigur, iar pentru unii sunt doar niste "pietre"...

      Ștergere
  9. Buna ziua, frumoasa colectie! Va cer si eu parerea despre niste aglomerari de cristale foarte fine aurii pe care le gaseam demult pe carbunii folositi la incalzirea casei. Nu erau insotite de alte minerale. Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc! Greu de spus fara o fotografie macar. Ce pot sa presupun este ca poate fi o sulfura de fier (pirita sau marcasita) produsa in mediul anaerob unde s-au format carbunii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna seara
    Am avut norocul sa gasesc o fosile de melc..ceva ca un nautilus intr-o bucata de gresie neagra.. gri inchis.. tip de gresie folosit la intarirea malurilor in delta Dunarii.. in special unde am gasit eu pe canalul Sulina.. cum va pot trimite o poza poate ati vazut ceva asemanator si ma puteti lamuri si pe mine sa stiu ce am gasit..
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inscrieti-va pe grupul fosile si roci de pe facebook si puteti afla raspunsuri, e mai usor de postat fotografii.
      Multumesc.

      Ștergere
  12. Adorabila colectie, va felicit pentru detinerea ei!
    Am si eu o rugaminte, puteti da detalii unde se pot gasi aceste minerale? Pentru cei incepatori care ar dori sa-si faca o colectie . Ar fi un hobby si o relaxare extraordinare.
    Eu sunt fascinat iremediabil de Luminile cu leduri colorate, cristale, plexic prelucrat, orice material care poate prelua si transmite lumina prin el. Am colectia de la comorile Pamantului dar si alte pietre luate de prin targuri si tot nu ma mai satur!
    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri. Majoritatea pieselor, evident in afara celor cumparate le-am gasit in albii de rauri, drumuri pietruite si chiar santiere. Sunt multe locuri unde poti gasi astfel de piese. Daca esti intr-adevar pasionat oriunde mergi in tara intra in primul parau sau rau si studiaza pietrele (asta mai ales in zonele de munte). Asa am facut si eu la inceput. Citesti carti si studiezi. ;) DETALII PREA MULTE NU POT SA-TI DAU ATUNCI CAND VEI DESCOPERI SINGURI O SA AI O ENORMA SATISFACTIE, CREDE-MA ( ASTA NUMAI DACA ESTI PASIONAT)

      Ștergere
  13. Domnule Mihai imi place mult colectia dumneavoastra. Ati muncit mult dar se merita. Si eu ma ocup cu astfel de colectii, nu de multa vreme, sint mult mai incepator.Mi-ar face multa placere sa corespondam. Cornel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Da este multa munca si frumoasa in acelas timp, daca ar fi dupa mine mi-ar placea sa am toate pietrele din lume in colectie dar ca orice lucru frumos este imposibil. Mi-ar face placere sa putem colabora, dar sa stiti ca dezaprob colectionarea rocilor si mineralelor pentru vanzare. Eu colectionez doar pentru sufletul meu.

      Ștergere
    2. Nici eu nu as fi pentru vinzarea rocilor dar vedeti, asa cum ati spus si mie mi-ar placea sa am cit mai multe in colectie. Schimbul, vinzarea, cumpararea te ajuta sa imbunatatesti colectia, mai ales dupa ce eu personal am trecut de 8 mii de dolari in investitii. Iar in prima saptamina din Februarie va trebui din nou sa cheltui citeva mii in Tucson la cea mai mare expozitie. Eu va apreciez mult dat fiind faptul ca in Romania resursele sint oarecum limitate dar ati reusit sa aveti o colectie asa de frumoasa.

      Ștergere
    3. Wow , unul dintre visele mele este sa ajung la Tucson, dar inca e la stadiul de vis. Da este destul de greu sa gasesti in Romania, si inca n-am destul timp. Un lucru ma mahneste e ca s-au inmultit persoanele straine care intra in Romania si colecteaza de la noi sau cumpara de la diverse persoane piese de colectie dupa care ies afara si le etaleaza. In toamna am reusit sa "intorc" in Romania niste calcedonia pseudomorfa si cu opal de Trestia MM, in sensul ca le-am cumparat de la cineva care la ranul lui le-a cumparat din Ungaria de la nu stiu ce targ. Ma bucur ca au ajuns la mine pentru ca le tin pentru tara mea. Daca as avea bani as readuce in tara toate piesele iesite din Romania, deoarece multe dintre ele sunt deosebite.

      Ștergere
  14. Am o intrebare: in Romania exista vreo zona unde se gaseste jad?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Jad pur nu stiu sa fie la noi in Romania. Se poate gasi in zonele de granite abisale din Muntii nostri dar in concentratii nu asa mari ca in China. S-a descoperit de exemplu in Cehia in Carpatii lor nefrit dar nu ar fi exclus. Eu am gasit o varietate mai dura de serpentin( fapt ce m-a facut la inceput sa cred ca e jad(nefrit), avand o duritate de 5-5.5 fata de 2.5 -4 Mohs ) care nu e nici serpentin nici jad (nefrit) pur, e o varietate undeva la mijloc, se apropie de Bowenit, iar in bucati mici poti gasi pietre foarte apropiate de calitatea jadului (din punct de vedere estetic). Desi au cam aceeasi compozitie, serpentinul cu nefritul totusi difera prin felul cum ia nastere si adancimea de formare. Jadeitul, ca la el cred ca va referiti nu am nici o idee daca ar exista in Romania. In Europa e prezent cred prin Rusia si chiar Italia, dar nu ca si la chinezi.

      Ștergere
  15. A gasit un vecin in timp de sapa fantana, o bucata de piatra turcoaz spre albastru, foarte transparenta, aproape ca sticla, foarte dura (a incercat s-o sparga cu barosul s-o imparta cu amicii, dar n-a reusit). Nu stiti ce putea fi? Din ce m-am uitat pe net ar putea fi safir verde?
    Iar eu am gasit o bucata neagra, tot ca sticla, dura.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare! Interesanta piatra, turcoaz albastrui de culoare verde. :) Acum lasand gluma cred ca daca imi trimiti niste foto as putea sa imi dau cu parerea. Cea de guloare neagra ar putea fi obsidian. Trimite poze pe golu_mihail@yahoo.com, sa vad ce pot face, ar fi necesare si locatia aproximativa unde au fost gasita.

      Ștergere
  16. buna ziua
    am si eu o frumoasa piatra gasita pe malul mari din spania si nu stiu dak e cv care se cauta sau pur si simplu e o piatra normala

    RăspundețiȘtergere