duminică, 27 ianuarie 2013

Calculul masei specifice

     Pentru unii geologi amatori, ca şi mine, instrumentele pentru determinarea mineralelor sunt limitate aşa că în lipsa acelor instrumente speciale şi costisitoare, avem  nevoie de un cântar cât mai precis (de preferat cu 2 zecimale - scala 0.01 g) pentru determinarea masei specifice aproximative ( apparent specific gravity - SG), unul dintre indicatorii importanţi în identificarea mineralelor. Apoi, având în vedere culoarea mineralului, culoarea urmei mineralului lăsată pe dosul unei bucăţi de gresie sau faianţă, duritatea aproximativă obţinută folosind metodele cele mai simple (unghie, monedă de cupru, sticlă, cuţit, cristal de cuarţ . etc) putem sa aflăm de multe ori cu exactitate tipului mineralului studiat. Bineînţeles ne folosim de nelipsitul Google să aflăm lucruri în plus, gen fotografii, ocurenţe etc. 
     În ajutorul celor spuse am ataşat blogului şi un ghid de identificare a mineralului având ca date de pornire cele scrise mai sus.
     Iată şi modul de calcul al SG:

1. Se ia mostra de mineral şi se cântăreşte. Se obţine masa G

2. Se ia un pahar cu apă, de dimensiune aleasă astfel încât  mostra să poată fi introdusă în acesta fără să atingă pereţii acestuia, şi se pune pe cântar, după care cântarul se aduce la zero.

3. Se leagă mostra cu un fir de aţă şi se imersează complet în apă fără să atingă pereţii şi fundul paharului.

4. Se obţine masa în apa Ga a mineralului

5. Se face raportul dintre G si Ga şi se obţine astfel SG.



Cu speranţa că vă va fi de folos cele scrise de mine vă urez, la mai multe minerale identificate :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu