joi, 23 august 2012

Rodolit la mal, disten la deal si fosile la vale

       Acum doua saptamani, dupa cum am promis, m-am intors la bolovanul cu cristale de rodolit pentru a-l scoate la mal. Avand in vedere ca acum nu mai prea era apa in albia raului, am putut sa-mi dau seama cum a aparut uriasul bolovan in acea zona. Albia raului era complet betonata natural, semn ca a trecut printr-o mica mare glaciatiune, iar respectivul bolovan era pur si simplu captiv de zeci de mii de ani in acest megabeton natural.
       Impreuna cu fratele si cumnatul meu, inarmati cu baros si o dalta destul de serioasa, am reusit sa-l "portionam" atat cat sa putem transporta cele 300 kg de roca spre casa. Nesperat, am reusit foarte usor pentru ca fisurile acestuia ne-au ajutat foarte mult.
       Din pacate cristale sunt sparte de fluturasii de muscovit, insa frumuselea lor nu paleste din cauza aceata.
Imaginati-va ca aproape intreg bolovanul este incrustat cu cristale, unele ajunga si la 3- 4 cm diametru. Pe langa asta bolovanul mai contine si ceva metale, nu sunt sigur, pirita sau calcopirita precum si un metal argintiu lucios ( din pacate n-am avut timp sa-l studiez foarte bine pentru ca am fost destul de ocupat dupa cum veti vedea in postarile urmatoare)
       Iata uriasul bolovan si cum a ajuns , saracutul:


       In drum spre Timisoara am mai trecut pe Semenic si am gasit o frumusete de disten  care bineinteles si-a luat locul in dulapul cu exponate de colectie:

Printre picaturi am mai gasit cateva bucati de oase de balena, o vertebra frumoasa,  un fragment de fosila, banuiesc ca e ceva peste incrustat in gresie, niste viermi fosilizati in gresie si o ciudatenie de depunere pe o crenguta banuiesc sau pe ceva subtire.


        Pana data viitoare cand vor urma o serie de postari cu piese extraordinare descoperite weekendul trecut, toate cele bune. 

PS: Silviu, Arthur si Ljuba , mult succes, v-am lasat si voua destule piese ;).

2 comentarii:

  1. Si din nou vertebre de cetacee. Foarte tare, tine-o tot asa. Am postat si eu o parte din colectii pe http://fosilesiroci.blogspot.ro/ . O sa mai pun si restul cand am timp sa fac poze. O sa termin cu fosilele si apoi voi pune si rocile si bancnotele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Da am avut noroc sa gasesc una. Mersi mult si succes si tie la fel.

      Ștergere