luni, 23 iulie 2012

Surpriza...

          Dupa cum am promis, astazi o sa va arat o minune de macla. O macla din acest mineral care, sincer sa fiu, as fi bucuros daca as mai gasi macar unul la fel, dar sincer, fara instrumente mai complexe foarte greu voi mai gasi.
          Norocul mi-a suras cand ma plimbam pe versantul vestic al Semenicului si din tarana mi-a zambit cu sclipirea lui putin rosiatica acest superb cristal. Mi-a fost greu sa intelg in prima faza cum de l-am vazut, pentru ca se vedea putin din el si mi-e ciuda ca n-am avut inspiratia sa-l fotografiez asa cum statea acolo, cine stie de cand. L-am luat repede in mana l-am curatat de praf si l-am sunat rapid pe Geza. N-am stiut din prima ce era, stiu doar ca mai gasisem cateva bucati de cristale una chiar de mai mult de 30 de grame. Am facut repede testel fizice : greutate specifica (4,55 ), duritate (6-6,5), urma rosiatic maronie, dupa care am postat pe un site de specialitatea datele obtinute si foto si rezultatul a fost ca este rutil (TiO2). Am intrat pe Google- pictures si am avut confirmarea prin modul de cristalizare. Deci stiu ca rutil se gaseste in Romania dar nu stiu sigur daca s-a gasit de marimea asta( greutatea maclei este de 21,84 grame). Astept confirmari sau infirmari.
          Iata si frumusetea de care vorbeam si vreau sa va zic ca in urmatoarea postare va voi arata un alt mineral, pe care eu il consider inca neidentificat (pentru ca are niste caracteristici speciale), pana nu aflu sigur despre ce este vorba:Iata si alte cateva fragmente de cristale de rutil:

Sper ca v-au facut placere si pana data viitoare, toate cele bune.


2 comentarii: