luni, 26 martie 2012

Calcar

        Astazi, "accidental" am dat peste bucata asta de calcar, destul de interesanta. Sigur stiu ca este de undeva din Caras dar nu stiu sigur exact locatia. Prima data am crezut ca sunt ceva fragmente de oase prinse in calcar, dar m-am sfatuit cu Geza si cred ca e vorba doar de un "accident silicios".
           Poate ati vazut si voi asa ceva si imi puteti spune despre ce ar fi vorba:




7 comentarii:

  1. Mihail nu sunt un specialist, dar poate fi o varietate de cremene in denumirea populara, sau chert varietatea intalnita in calcare. Vezi sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Chert . E doar o parere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai avut dreptate Tudorita despre roca, intr-adevar este cremene, am simtit-o chiar pe pielea degetului meu la o spartura...

      Ștergere
  2. Ar putea fi un conglomerat vulcanic -brecie vulcanica-,care are in compozitie calcar si andezit.
    Deci partea mai dura,ar fi andezitul.
    Cred ca numai intimplator n-ai gasit pina acum sau n-ai dat importanta,pentru ca se gaseste pe intreg teritoriul (vulcanic) al Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @fosile

      Eu n-as fi de acord cu tine, deoarece andezitul poate avea intr-adevar o culoare de la brun pana la cenusiu, insa, are in compozitie plagioclaz, piroxeni, amfiboli si biotit (cel mai adesea vizibile cu ochiul liber), care dau un aspect usor de recunoscut acestei clase de roci. Insertia prezentata de Mihail nu corespunde cu andezitul. Mihail poate privesti la microscop si ne spui daca vezi in detaliu minerale accesorii.

      Ștergere
    2. Anonimule,nu sint eu cel mai destept si cel mai mare specialist in geologie.Am facut o presupunere la vederea unei fotografii.La ce informatii ai,presupun ca stii ca nu se fac determinari pe baza unor fotografii.

      Ștergere
    3. O sa fac niste determinari la microscop, maine. O sa iau o mostra si sa o studiez. Formatiunea este destul de bine conturata si perfect delimitata in interiorul bucatii de calcar, de aceea da impresia de os incrustat. E posibil sa fie si de natura vulcanica dar cred ca este mai mult de natura metamorfica deoarece calcarul arata un pic marmorizat iar formatiunea gri este ca o forma de modelare in stare vascoasa. Duritatea ei este apropiata daca nu egala de a cuartului iar spartura este aschioasa si destul de "taioasa"(dovada sta taietura de pe un deget de-al meu). De aceea inclin sa cred ca este un silicolit, cremene.
      In privinta cunostintelor despre pietre, in aprilie se implineste un an de cand ma ocup de pietre :)), inca sunt novice, n-am eu atatea cunostinte sa pot determina natura unor roci atat de rapid. Dar ma straduiesc sa invat repede :).Multumesc de comentarii

      Ștergere