duminică, 22 ianuarie 2012

Alabastru Egipt

 La rugamintea Tudoritei postez exemplarele mele de alabastru ( sunt exemplare de culoare alba, atunci nu eram pasionat de roci si nu mi-a trecut sa iau si cateva esantioane de culoare rosiatica sau roz :( ) extrase din Egipt, unul dintre ele fiind luat dintr-un rest de coloana din Templul din Edfu (era rupt deci consider ca nu am facut un pacat era plin de fragmentele pe jos) 









10 comentarii:

  1. Foarte frumoase exemplarele aduse de tine din Egipt!

    In comentariul anterior pe care l-am sters, am facut o greseala de ortografie, dar o sa revin aici. Din ce am citit eu despre varietatea de gips alabastru, acesta ar avea o structura microcristalina. In cateva imagini, se vad cristale frumoase si linii de clivaj bine definite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da ai dreptate, este mai apropiat de un gips comun, acolo gidul l-a prezentat ca fiind alabastru. Oricum zona aceea e foarte bogata in gips, sunt foarte multe varietati de gips.Am fost chiar intr-un satuc langa Luxor unde localnicii prelucrau manual alabastrul. Faceau lampadare, statuete, figurine samd.
      In colectie chiar o bucatica dintr-un bloc de calcar din alcatuirea piramidei lui Kefren, si nisip de pe mormantul lui Tut Ankh Amon din Valea Regilor:).

      Ștergere
  2. Foarte interesanta postare Mihail. Am si eu o intrebare; alabastrul se gaseste si in Romania ? Si daca se gaseste, prin ce zona a tarii ?
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  3. Mersi Iuliana. Sincer sa fiu nu cred sa fie asa ceva in romania dar n-ar fi rau daca am descoperi si in Romania

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am gasit in localitatea mea niste esantioane dintr-un mineral necunoscut care mi-a fost evaluat ca fiind alabastru si de aceea am intrebat. Daca doresti sa vezi despre ce este vorba, gasesti poze cu acele esantioane la mine pe blog la postarea "Deplasare la Dunare" (pozele 20 si 21). Apreciez daca ai arunca o privire. Iti multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da dupa cristalizare pare a fi gips. Ai incercat duritatea?

      Ștergere
  5. Are o duritate foarte mica, se sfarama in mana. Iti multumesc foarte mult Mihail pentru lamurire. Am indraznit sa te intreb despre asta vazand postarea ta despre alabastru. Mii de multumiri !

    RăspundețiȘtergere