sâmbătă, 20 august 2011

Noi "frumuseti din piatra"


Astazi am petrecut cateva ore in atelier impreuna cu Geza si am incercat sa extragem "frumusetea din pietre". Am incercat sa slefuim cateva exemplare din colectie; am reusit insa ne-am lovit putin de proprietatile calcedoniei de a se fisura la socuri si vibratii. De fapt ele fiind gasite in zone in care s-au produs ceva procese de deformare si socuri asupra solului, inevitabil au fost afectate. Nu totdeauna ai sansa sa descoperi exemplare neafectate de astfel de "tratamente".
In fine am reusit sa facem ceva frumos, pe langa alte chestii care raman insa secrete :) ( le vom destainui mai tarziu). Iata cateva obiecte de design de care ne-am ocupat azi (o particica):

1.Agat





2. Jasp microagate




3.Suport servetele si scobitori din gresie



6 comentarii:

  1. Servus Mihai.Spune-i la Geza ca fisurile care apar pe pietre -cazul jaspului cu microagate- sint din cauza ca la taiere sau la slefuire nu-i racita piatra destul.
    Diferenta de temperatura dintre suprafata in lucru si interior determina fisurile acelea neplacute,care de multe ori duc la ruperea pietrei.
    Mult bine,

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi pentru sfat. O sa incercam sa folosim mai multa apa la taiere. Dar nu stiu daca ai vazut la jad nu am intampinat problema asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca discul diamantat pe care il folositi este pentru marmura sau granit,taierile de materiale mai moi se fac mai usor,nefiind frecare atit de mare si nici tensiuni (incalziri) locale atit de mari incit diferenta de temperatura dintre locul taierii si restul materialului sa provoace fisuri.

    RăspundețiȘtergere
  4. pai da discul este petru beton, oricum unul din facorii fisurari poate fi si turatia prea mare a discului sau excentricitatea (vibratiile) in timpul rotatiei dar o sa mai incerc si pe alte esantioane, si daca se mai intampla atunci o sa facem ceva modificari, introducem un regulator de turatie sau modificam fulia...

    RăspundețiȘtergere
  5. Turatia 600,800 sau maximum 1000,daca ai disc specializat pentru taieri de pietre pretioase,cu granulatia si densitatea diamantului pe disc pentru duritatea 10.Daca nu,poate sa se invirta si pina la 1500t/min,dar trebuie extrem de multa apa direct in canalul de taiere si in acelasi timp si pe disc.
    Vibratiile pot sa sparga piatra chiar la taiere,dar sigur lasa fisuri ascunse si care se pot desface (eu am patit-o) chiar la ultima faza.

    RăspundețiȘtergere
  6. OK. O SA TIN SEAMA DE ASTA. MERSI TARE MULT INCA O DATA.

    RăspundețiȘtergere